В галерия-книжарница “София Прес“ представя на 12 октомври изложба живопис на

...
В галерия-книжарница “София Прес“ представя на 12 октомври изложба живопис на
Коментари Харесай

Василка Монева с изложба в галерия-книжарница "София Прес"



В галерия-книжарница “София Прес “ показва на 12 октомври  изложба живопис на Василка Монева. Експозицията продължава до 29 октомври 2021 година

Василка Монева построява новата си живописна галерия с произведения, представящи търсенията ѝ в три направления: диалог/с приятелите, натюрморт/ “вечното ми нареждане на съдове, маси и покривки “ и гарванът. Според авторката тази птица минава за най-умната сред пернатите, избира човешката среда, от време на време даже се учи да приказва. „ Много мъдра птица. В някои от работите ми тя е кацнала на пране от картини или е на статив, който по някакъв метод ми припомня на кръста, който художникът носи цялостен живот. “

Според авторката тази птица минава за най-умната сред пернатите, избира човешката среда, от време на време даже се учи да приказва.

„ Много мъдра птица. В някои от работите ми тя е кацнала на пране от картини или е на статив, който по някакъв метод ми припомня на кръста, който художникът носи цялостен живот. “ –  споделя авторката.



За изложбата споделя в “Нашият ден “ Василка Монева.

“Новото е наличието на гарвана, което за мен е цяло изобретение. След като прочетох някои неща напълно инцидентно, които не съм знаела. Така се заинтригувах. Поставих гарвана в разнообразни места в картини.

Имам и една работа със сова, която също е доста интелигентна птица. Но гарванът е може би най-умната, най-забележителната птица. Тя  може да се научи да приказва и избира компанията на индивида. За разлика от другите птици гарванът се опасява от гибелта, учи гибелта, даже може да открие кой е килърът, в случай че би трябвало. Невероятно забавно нещо се оказа гарванът. "

Чуйте Василка Монева в звуковия файл.

Василка Иванова Монева е родена на 14 март 1945 година в Русе. През 1963-1966 година учи аранжорство в Техникума за художествени занаяти в София.

Една година работи като куклоконструктор в Русенския куклен спектакъл. От 1967 година датира дейното ѝ творчество в групата на русенските художници.

През 1971 година е призната за член на Съюза на българските художници. Специализира в Cité Internationale des Arts през 1977 година Автор на редица независими изложения в България, Германия, Унгария. Показва още в Париж, Ню Йорк, Берлин, Будапеща, Пекин, Атина, Москва, Рига, Братислава, Букурещ, Мадрид, Барселона, Токио, Потсдам, Виши, Кьолн, Баден.

Носителка е на премиите: " Русе " (2005) и огромната премия от Биеналето на дребните форми, Плевен (2004), премия за живопис на Алианс България (2008), ``Златен век`` (2012) и премия на биенале ``Приятели на морето`` (2012).

Снимки: Facebook, персонален профил
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР